Оригинално Заглавие: Stalingrad
Българско Заглавие: Сталинград
Жанр: Екшън, Драма, Военен
Година: 2013
Държава: Русия
Език: Руски, Немски
Времетраене: 131 Минути
Галерия / Трейлър Рецензия


Синопсис:


Вдъхновен от дневниците на участниците в битката за Сталинград през Втората световна война и базиран на множество автентични музейни документи филма на режисьора Федор Бонданчук представлява драматична любовна история, чиито сюжет се развива на фона на една от най-важните и дискутирани битки в историята. Действието е ситуирано през 1942-ра година, а историята разказва за група съветски войници, които успяват да преминат коритото на река Волга и да се настанят в близост до вражеските германски сили. Останалата част от руската армия не успява да премине реката и плановете за контраофанзива не се осъществяват.

Надеждата се крие в групата войници, които са заели позиции в малка крайбрежна къща и следят действията на врага. Именно в тази къща те попадат на самотна жена на име Маша, която не е успяла да се измъкне преди пристигането на германците. С течение на времето се заражда силна любовна връзка и войниците се заричат да опазят живота на младата жена. На всяка цена.

С бюджет от над 30 милиона долара “Сталинград” е не само първия руски филм, който е заснет изцяло в триизмерен формат, но е и първата не-американска продукция, която се възползва напълно от предимствата на IMAX-формата.