Оригинално Заглавие: Freaky Friday
 Българско Заглавие: Шантав петък
Жанр: Комедия, Семеен, Фентъзи
Година: 2003
Държава: САЩ
Език: Английски, Мандарин
Времетраене: 97 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Джейми Лий Къртис е блестяща в "Шантав петък" - забавната, проницателна и интелигентна семейна комедия, посветена на взаимоотношенията между майки и дъщерите им в тийнейджърска възраст. Къртис-комичката не само си припомня дните на млада актриса, но освен това демонстрира и своята мъдрост като майка на тийнейджърка, каквато е в живота.

Филмът е създаден по романа на Мери Роджърс. Къртис е д-р Тес Коулман - вдовица, майка и психоложка, която е в постоянен конфликт с 15-годишната си дъщеря Ана (чудесната пораснала Линдзи Лоън във втория си филм след "Капан за родители").

Тес се заяжда с Ана, защото момичето свири в дамска рок-банда, Ана пък не приема годеника на майка си Райън. След това, с помощта на малко магия, двете си разменят телата. Разбира се, това предизвиква поредица от комични недоразумения, докато най-накрая и двете започват да изпитват истинско уважение към гледната точка на другата.

"Шантав петък" се занимава спокойно със сериозни въпроси като притеснението на детето от повторната сватба на родителя и с безпокойството на родителя заради напъпваща сексуалност на детето. Написан от Хедър Хач и Лесли Диксън с познаване на съвременната култутра на младото поколение и режисиран от Марк Уотърс ("Лудо влюбена") с дълбоко разбиране на връзката между майка и дъщеря, филмът не забравя да остави място и за много остроумно-глуповат хумор, по-голямата част, от който блясва благодарение на Къртис - щедра, игрива и толкова секси.