Английско Заглавие: Ungiven
Алтернативно Заглавие: Nedadenite
Българско Заглавие: Недадените
Жанр: Драма, Исторически
Година: 2013
Държава: България
Език: Български
Времетраене: 54 Минути / 12 епизода
Статус на сериала: Завършен / 1 сезон
Галерия / Трейлър / Рецензия / Колекция "Българско кино"


Синопсис:


Серийният филм „Недадените” е вдъхновен от едно от най-героичните събития в новата история на България – спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през периода на Втората световна война. Сериалът включва всички по-значими събития на политическата сцена между 1940 и 1945 година.

През март 2013 година се навършват 70 години от времето, когато българите, макар и различни в своите политически и социални пристрастия, отказват да бъдат безучастни свидетели на опитите да се извърши геноцид над част от техните съотечественици. Уникалната история е филмирана за първи път. Всички лица и събития в сериала са хронологически, фактологически и исторически достоверни. Сценарият на 12 серийният филм се развива паралелно в три сюжетни линии – световната политика, етапите, през които преминава българския народ, за да спаси своите евреи и съдбата на две еврейски семейства.

„Недадените” запознава света с българския подвиг и същевременно припомня на зрителите славните и достойни постъпки на нашите предци – спасяването на 48 000 човешки души. България е единствената страна в света, която не дава нито един от своите евреи на лагерите на смъртта. В лентата, която от март месец се излъчва по БНТ, зрителите ще станат свидетели на множество документални кадри от епохата на Втората световна война. Образователен, внушаващ и завладяващ сюжетът на „Недадените” ни пренася в епохата на 40-те години от миналия век.