Оригинално Заглавие: Teenage Mutant Ninja Turtles
Алтернативно Заглавие: Teenage Mutant Hero Turtles
Българско Заглавие: Костенурките нинджа
Жанр: Анимация, Екшън, Приключенски, Комедия, Криминален, Сай-Фай, Драма, Семеен, Фентъзи, Мистерия, Трилър
Година: 1987-1996
Държава: САЩ
Език: Английски
Времетраене: 30 Минути / 193 епизода
Статус на сериала: Завършен / 10 сезона
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


"Костенурките нинджа" е измислен екип от четири мутирали костенурки, които са тренирани от техния сенсей, учителя Сплинтър, за да станат обучени нинджа воини. Те живеят в каналите на Ню Йорк, изолирани от обществото и се бият срещу дребни крадци, зли мегаломанияци и извънземни нашественици.

Герои:

Леонардо - Лидерът на костенурките, Леонардо е смел, решителен и отдаден ученик на бойните изкуства. Верен привърженик на Бушидо, той има силно чувство за чест и справедливост. Той носи синя маска и чифт катани. Кръстен е на Леонардо да Винчи.

Рафаел - Анти-героят на екипа, Рафаел има агресивна натура и рядко се колебае да нанесе първия удар. Личността му е агресивна, саркастична и пълна с гняв. Той носи червена маска и чифт саи. Кръстен е на Рафаело Санцио.

Микеланджело - Общителният Микеланджело осигурява хумора. Освен, че обича да чете комикси и да яде пица, тази костенурка има и приключенска страна. Най-добре познат е с репликата си „Каyабaнга!“. Той носи оранжева маска и чифт нунчакута. Кръстен е на Микеланджело Буонароти.

Донатело - Брилянтният учен, изобретател и разбирач по технологии, Донатело има репутация на нещо като щедър човек. Той може би е най-малко избухливата костенурка, предпочитайки да разрешава проблемите с интелекта си. Той носи лилава маска и тояга бо. Кръстен е на Донато ди Николо ди Бето Барди.