Oригинално Заглавие: Ying Xiong
Английско Заглавие: Hero
Българско Заглавие: Герой
Жанр: Екшън, Приключенски
Година: 2002
Държава: Китай, Хонг Конг
Език: Мандарин
Времетраене: 99 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Преди 2000 години Китай е разделен на 7 кралства, които си оспорват върховенството. Кралят на Кин иска да обедини останалите под своята власт, затова съседните владетели изпращат срещу него най-добрите убийци. Един ден в кралския дворец пристига Безименния, войн, който твърди пред краля че е елиминирал наемниците. Той разказва своята версия на събитията…

Кинематографичен балет, дирижиран със строгост и поезия, “Герой” е едновременно философска ода и историческа фреска за античен Китай.

“Герой” е един от най-красивите филми от последните години, едновременно вълнуващ, монументален и много киномански. Режисурата на Джан Имоу е грандиозна, а операторската работа на Кристофър Дойл е направо внушителна. Визията превръща всяка филмова сцена във феерия с различни цветови доминанти.

“Герой” не е просто филм с бойни изкуства, а по-скоро притча за човечеството, за предопределеността на неговата съдба и за потребността от саможертва. Сложността на отношенията между персонажите, и назряващата трагедия, неуловимо напомня на творческия свят на Акира Куросава.