Oригинално Заглавие: The Good Thief
Българско Заглавие: Добродетелен крадец
Жанр: Криминален, Драма, Трилър
Година: 2002
Държава: Франция, Великобритания, Ирландия, Канада
Език: Английски
Времетраене: 108 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Режисьорът Нийл Джордан е ангажирал много силен състав за създаването на този филм. Ник Нолти е Боб, застаряващ крадец-американец, живеещ в Ница. Отдал се на хазарта и наркотиците, той неотклонно върви към своето морално и физическо унищожение. Изведнъж на пътя му се явява Ан, 17 годишна емигрантка, принудена да проституира.

В пристъп на благородство той я освобождава от нейния сутеньор и това съвпада с офертата за обир на трезора на известно казино в Монте Карло. Боб замисля хитър двоен обир-измама. За целта продава прецизен фалшификат на картина на Пикасо на един международен трафикант (в ролята Ралф Файнс, “Английският пациент”) и с неговите пари организира групата си. Всичко, което се случва след това е смесица от хумор, екшън, любов и престъпление.

Интересно е да се отбележи, че в ролята на руския компютърен специалист Влад е Емир Костурица, режисьора на “Аризонска мечта”, а Чеки Карио е полицаят Роджър, който следи отблизо нещата от самото начало до техния изненадващ и неочакван край.