Оригинално Заглавие: Ленинград
Английско Заглавие: Leningrad
Алтернативно Заглавие: Attack on Leningrad
Българско Заглавие: Ленинград
Жанр: Драма, Военен
Година: 2009
Държава: Русия, Великобритания
Език: Английски, Руски, Немски
Времетраене: 110 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Средата на октомври 1941 година. Ленинград е обсаден от немците. Паметници и величествени куполи на храмове са обгърнати в камуфлажна мрежа. Разрушени са сгради. От небето, ден и нощ се сипят бомби и снаряди, сеейки смърт и превръщайки оцелелите домове и сгради в руини.

Оцелелите, останали без покрив, измират от глад. Хитлер е убеден, че гладът ще превърне ленинградчани в глутница диви зверове, разкъсващи се за парче храна. Дневната дажба хляб за обикновените граждани е свалена до 125 гр. Снабдяването на града с провизии на практика е прекъснато. Ледена коричка се е образувала на Ладожкото езеро, но до замръзването на езерото трябва да се чака още цял месец. А това значи, че Ладога няма да работи и градът ще умре.

Единствената надежда за спасение е тънка замръзнала коса, по която могат да се движат превозните средства с хляба. Но за съществуването й знае само един човек - Василий Павлович Краузе, учен хидролог, чийто следи се губят нейде в Петерхоф.

Да се намери Краузе е наредено на майора от КГБ Малинин. От неговите действия зависи животът на гражданите. В това число и живота на младата милиционерка Нина Цветкова и на неочаквано появилата се в града оправна журналистка Кейт Дейвис, примадоната на ленинградската оперета Анастасия Воздвиженская и младата майка на две изключителни деца Соня Краско...