Oригинално Заглавие: Mean Streets
Българско Заглавие: Жестоки улици
Жанр: Криминален, Драма
Година: 1973
Държава: САЩ
Език: Английски, Италиански
Времетраене: 112 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Определено бих определил този филм като знаменателен. Тази лента слага началото на нещо голямо в световното кино – гангстерските филми на Скорсезе и партньорството му с Робърт де Ниро. Скорсезе намира себе си като режисьор в мястото, което познава най-добре – на улицата, където е израснал. За да представи престъпния живот и характерите на героите си той използва агресията и от тук слага началото на най-енигматичните, наелектризиращи, реалистични и напрегнати сцени в киното изобщо. Разбира се за да се получи това не малка роля има и гениалния подбор на актьори за целта.

По някакъв начин актьорите се развихрят максимално сякаш показват другата си тъмна същност, тестостерона се покачва до екстремни равнища, самоунищожителната сила на героите е катастрофална. Има сцени на групов бой в един билярден бар, които са си напълно реални и вероятността да са изцяло импровизирани е доста голяма.

За всички фенове на Скорсезе като мен този филм трябва да е задължителен и ще им се хареса максимално. Филмът е като раждане. Раждането на стила на Скорсезе.