Oригинално Заглавие: Farinelli
Българско Заглавие: Фаринели: Кастратът
Жанр: Биографичен, Драма, Музикален
Година: 1994
Държава: Франция, Италия, Белгия
Език: Френски, Италиански
Времетраене: 111 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Kарло Броски - фаринели (1705-1782г.) е бил най-известният певец-кастрат на своята епоха. Той е пеел прекрасно, бил е възпитан, образован и уважаван. Когато репетирал, музикантите от оркестрите спирали да свирят, захласнати от неговото пеене.

На 32-годишна възраст, в зенита на своята слава, Фаринели заминава за Мадрид, където в продължение на 10 години пее пред лудия крал Филип V (според очевидци, пред краля е изпълнявал постоянно четири едни и същи арии), с което е удължил живота му. Влиянието на гениалния певец над кралското семейство можело да се сравнява единствено с това на кардинал Ришельо над Луи XIII. Следващият крал, Фердинанд VI, на практика прави Фаринели свой премиер-министър, но, както писал един от съвременниците на тази епоха, „добротата и умереността на характера му не пострадаха от високия пост". През 1760 г. певецът се връща в Италия. Посрещнат е като национален герой в Болоня.

Във филма гласът на Фаринели (взимал е 3.5 октави) е пресъздаден чрез смесване на два гласа - на контратенора Дерек Ли Рейджин и на сопраното Ева Малас Годлевска. Еднородността на звученето е достигната чрез дигитални методи, чийто процес е продължил 17 месеца.