Oригинално Заглавие: Esenin
Българско Заглавие: Есенин: Историята на едно убийство
Жанр: Криминален, Драма, Трилър
Година: 2005
Държава: Русия
Език: Руски
Времетраене: 47 Минути / 11 епизода
Статус на сериала: Завършен / 1 сезон
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Подпоковник Алекснадър Хлистов неочаквано получава по пощата анонимно писмо. В плика има фотография, на която е заснет поетът Есенин в момента на смъртта. Никакви записки, никакви обяснения. Снимката не е на повече от 60 години. Отчетливо се вижда сънната артерия на шията на мъртвия, а опитният паталогоанатом, случайно зърнал образа, веднага забелязва признаците на насилствена смърт, незабележими за непросветения.

Приятел на Хлистов и генерал от КГБ - Симагин го съветва да не се захваща с това дело: много време е минало оттогава. А и официалната версия за смъртта на поета - самоубийство- не е оспорвана от никого. Но хазартният дух на Хлистов надделява и той решава да проведе собствено разследване, дори само заради факта, че фотографията е изпратена, именнно на него. Какви причини заставят неизвестния подател да действа тайно и какво всъщност се е случило през далечната 1925 година? От разследването Хлистов вече разполага с няколко версии за смъртта.

Но точно, когато изглежда, че развръзката е близо и загадката ще бъде решена, събитията приемат неочакван обрат... Смъртта на Есенин - убийство или самоубийство? Поет, бунтар и пророк - гений и загадка... Скандален, талантлив и неуловим в отношенията с властта, приятелите и жените. Световноизвестни личности от историята, изкуството и политиката в един живот, който не спира да вълнува обществото.