Oригинално Заглавие: Charlie and the Chocolate Factory
Българско Заглавие: Чарли и шоколадовата фабрика
Жанр: Приключенски, Комедия, Семеен, Фентъзи
Година: 2005
Държава: САЩ, Великобритания
Език: Английски
Времетраене: 115 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Повечето вечери в дома на сем. Бъкет се състоят от водниста зелева супа споделена от Чарли, родителите му (Хелена Бонам Картър и Ноа Тейлър) и четирите му баби и дядовци. И въпреки че къщата им е малка и полуразрушена, тя е по-богата от много други, защото е изпълнена с любов.

Всяка вечер, когато си ляга, Чарли вижда през прозореца си огромната фабрика за шоколад и заспива с мисълта как ли изглежда тя отвътре. Вече цели 15 години никой не е виждал в нея да влизат или излизат нито работници, нито мистериозния собственик, а същевременно, на световния пазар се продават огромни количества шоколадови изделия произведени там.

Докато един ден Уили Уонка не прави изненадващо съобщение – пет деца ще имат възможност да посетят мистериозната фабрика и да научат всичките й тайни. Късметлиите ще се определят случайно, тъй като те трябва да намерят златен билет в закупен рядък вид шоколад от марката Уонка.

Четири от билетите бързо са спечелени – от лакомника Аугустус Глуп, който се занимава предимно с ядене на сладкиши; разглезената богаташка дъщеря Верука Солт; Вайълет Борегард, шампионка по дъвчене на дъвка, и вечно навъсеният Майк Тиви, чиято единствена цел е непрекъснато да изтъква колко по-умен е от всички останали.

Шансът на Чарли е минимален, тъй като семейството му може да си позволи да му купи само един шоколад на година и то за рождения му ден. Но съдбата му се усмихва и той намира на улицата пари, с които веднага си купува шоколад, за да залъже глада си. И неочаквано, под опаковката се оказва последният златен билет!