Оригинално Заглавие: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Алтернативно Заглавие: Indiana Jones 4
Българско Заглавие: Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп
Жанр: Екшън, Комедия
Година: 2008
Държава: САЩ
Език: Английски, Немски, Руски
Времетраене: 122 Минути
Част от поредица: << 4
Галерия / Трейлър / Рецензия

Синопсис:


„Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп” ще опрадае вашите очаквания, Харисън Форд също. Деветнайсет години след взаимоотношенията на героя му със Светия Граал, той пак е добрият стар Инди готов да помогне, в името на каузата ! Какво ни очаква в четвъртата част на сагата. Естествено Индиана, какъвто го познаваме. Археологът пак се забърква /все без да иска/ в мистериозна история - този път около артефактите на т.нар. Кристален череп.

Той е готов на всичко, за да помогне - защото приключенския му дух не може да чака, а леко насмешливата усмивка няма търпение да отговори на всички въпроси.

Накъде без лошите – годината е 1953 е и е логично те да са руски военни. Здравите, ъгловати момчета са предвождани от полковник Ирина Спалко (Кейт Бланшет) - студена, красива, обучена, равна, обожава Сталин и говори прекрасен английски с акцент (това явно повечето го могат) и ужасен руски ( в което малко успяват). Помощниците също са тук – не-особено ученолюбивия Мът (Шия Лебьоф), Оксли (Джон Хърт), който навреме връща разсъдъка си и някогашната любима Марион (Карън Алън). Мястото на действие е Амазонската джунгла, където става голямото преследване, а „извънземните” качества, които показват героите в бой са поредното намигване „по Спилбърг”.

Кога няма значение дали след продължението пише 2, 3 или 4? Лесен въпрос – когато зад филмите стоят имена като Стивън Спилбърг и Джордж Лукас. Двама доказали се режисьори и продуценти, които притежават талант, хъс, идеи и предчувствие за успех. Затова и „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп” не се отличава от предишните три ленти. Защото всеки кадър е съвкупност от малки детайли, а прецизното им ситуиране понякога е по-важно от репликите на големите актьори. А авторите са далеч от мисълта, че втората или поредната серия се създава, за да мине като ехо на славния оригинал. Феновете на Спилбърг гледат неговите филми, за да утолят авантюрния си глад с традиция и качество.

За порасналото момче от Охайо е важно нивото на адреналина да е високо (неговите сериозни разкази, които хващат за гърлото са повод за друг текст). Режисьорът успява с адвенчър историите си да връща възрастните в миналото, на площадката пред блока и в сънищата, където всеки от нас поне веднъж е бил герой - значим, удовлетворен, одобрен, обичан.