Оригинално Заглавие: Vertical Limit
Българско Заглавие: Вертикална граница
Жанр: Екшън, Приключенски, Трилър
Година: 2000
Държава: САЩ, Германия
Език: Английски, Урду
Времетраене: 124 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Младият алпинист Питър Гарет предприема изкачване на К2 - вторият по височина връх в света. Изправяйки се срещу собствените си физически ограничения и мощта на природата, Питър рискува живота си, за да спаси сестра си Ана. Преди години двамата са преживели ужасяваща злополука, при която се наложило Питър да пререже осигурителното въже на баща си, за да не загинат той и сестра му.

След това Питър се затваря в себе си и се заема с планинска фотография. Ана продължава да следва бащината си мечта - да изкачи най-високите върхове на света. Сега е хваната в леден гроб в зоната на границата на човешката издръжливост. Всяка секунда е от значение и Питър привлича на помощ в спасителната мисия познати катерачи за изкачване срещу смразяващата мощ на най-страховития връх в света.

Филмът на Мартин Кембъл завладява със своята динамика и напрежение. Това се дължи най-вече на умелата режисура, която изважда целия потенциал на разказваната история, разчитаща на острите контрасти между външната динамика и сантименталността, между суровия лик на природата и вътрешната драма на героите. Със сигурност "Вертикална граница" ще намери почитатели сред любителите на силни усещания.