Oригинално Заглавие: Gangs of New York
Българско Заглавие: Бандите на Ню Йорк
Жанр: Криминален, Драма, Исторически
Година: 2002
Държава: САЩ, Италия
Език: Английски, Ирландски, Китайски, Латински
Времетраене: 167 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Преди да се превърне в града, който познаваме днес – огромният мегаполис, Ню Йорк е бил съвсем различно място - бедност, корупция и гъмжащи от престъпления улици.

Филмът проследява историята на Амстердам Валън (Леонардо Ди Каприо) - млад ирландски имигрант. Той е решен да отмъсти на Бил Касапина (Даниел Дей-Луис) - могъщият лидер на анти-имигрантската банда, убил бащата на Амстердам (Лиам Нийсън). Амстердам прави първата стъпка към постигането на целта си – внедрява се в най-близкия кръг на Бил.

Амстердам среща Джени Евърдийн (Камерън Диас) - енигматична джебчийка, чиято пламенна независимост и неоспорима красота го омагьосва. Но Джени също има неясно минало, което неочаквано усложнява плановете му. Животът на Амстердам се превръща в битка за собственото му оцеляване и за намиране на място за неговите сънародници, дошли в Америка с надежда за по-добро бъдеще. Борбата достига точката на кипене през 1863 г. заради закона за военната повинност – най-драматичният епизод от градските бунтове на американската нация.