Oригинално Заглавие: Moneyball
Българско Заглавие: Кешбол
Жанр: Биографичен, Драма, Спорт
Година: 2011
Държава: САЩ
Език: Английски
Времетраене: 133 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия

Синопсис:


В началото на бейзболния сезон 2002 Оуклънд Атлетикс губи (отново) на пазара най-добрите си играчи, които са привличени с огромни заплати от големите клубове. Генералният мениджър на отбора Били Бийн (Брад Пит) е принуден наново да изгради отбора си с едва една трета от бюджета на тима.

Воден от постоянния си стремеж към победа, той залага на нова система, която предизвиква възмущение и недоверие в бейзболните среди. Мениджърът наема младия икономически анализатор Питър Бранд (Джона Хил), според когото всяко нещо може да бъде изчислено. Двамата заедно загърбват традициите и подлагат бейзболистите на статистически компютърен анализ, който дотогава е игнориран в тези среди.

Резултатите са доста изненадващи и Били събира отбор от играчи, които са подценени или освободени от отборите си като резерви, считани са за прекалено възрастни, проблемни или са с контузии. Но всеки един от тях притежава ключови умения, които останалите мениджъри са пропуснали да забележат.

Новите методи и списъкът с играчи предизвикват гнева на старата гвардия, медиите, феновете, и дори на треньора на Оуклънд (Филип Сиймур Хофман). В края на краищата този експеримент ще доведе до промяна на начина на игра не само в бейзбола, но и в целия спортен свят.

Преди няколко дни филмът получи четири номинации "Златен глобус": за най-добър филм (драма), най-добър сценарий на Арън Соркин и Стивън Зейлиън, най-добър драматичен актьор - Брад Пит и най-добър актьор в поддържаща роля - Джона Хил.