Оригинално Заглавие: 8 Mile
Българско Заглавие: 8-ма миля
Жанр: Драма, Музикален
Година: 2002
Държава: САЩ, Германия
Език: Английски
Времетраене: 110 Минути
Галерия / Трейлър / Рецензия


Синопсис:


Време е за шоу! Да! Време е за шоу! Хайде сега си го повторете в рап-ритъм. Ослушайте се… Не е нужно да си представяте за какво става въпрос, просто последвайте Еминем в посока “8-ма миля”. Новият филм на Къртис Хенсън е доказателство, че не е необходимо да харесваш един изпълнител или неговата музика, за да ти бъде интересна историята на живота му. “8-ма миля” става дори за онези, които не обичат да слушат рап, защото това е преди всичко кино.

Историята е семпла, актьорите са добри, има и музика – какво повече му трябва на изтощения от авангардизъм съвременен зрител! Джими Смит е рапър, който се бори за правото на белите момчета да бъдат равнопоставени в петолинието на една традиционно “черна” музика. Винаги е любопитно да наблюдаваш дискриминация с обратен знак, защото, ако някой си мисли, че чернокожите са оперирани от расизъм, дълбоко се лъже.

Но филмът е повече от социална фреска на съвременна Америка. Не само заради заредения с мрачен хумор текст на рап-тирадите, но и заради драматичната окраска на отношенията майка-син. Ким Бейсингър в ролята на “белия боклук” Стефани е истински пример за майка, която ти се иска да мразиш. На този фон умереността и удивителната семейна отговорност, която проявява героят на Еминем допринасят значително за разнообразяване на персонажа на “бедното малко момче, което става звезда”.